Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Łukasz Brzeziński (1676 niezalogowanych)
24 Posty

(Icek01)
Wiking
Sethur napisał:
[quote]Icek01 napisał:
[b]
Feriepenger er inkludert i lonnen."
Czy to normalna procedura? O to pytam ??

Dlatego napisalem, zebys porownal czy kwota Brutto minus Netto daje Ci kwote odprowadzana na zaliczke na podatek.
Twoje feriepenge moga byc wykazane w kwocie Brutto, ale nie wyplacane, powinny byc wtedy ujete w osobnej rubryce. Lønnslip nie sklada sie tylko z kwoty brutto

Na moim lonnslipie jest tylko kwota brutto wynikająca ze stawki akordowej za wykonaną pracę od tego jest odjęty 36 procentowy podatek i otrzymana kwota netto w całości co miesiąc wpływa na moje konto. Nie mam nic ujęte w innych rubrykach.I dlatego moje wątpliwości .A na pytanie mój pracodawca odpowiada że moje feriepengen jest ujęte w stawce akordowej za każdy element ,sztukę którą wyprodukuje.
Pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Bartosz Zielinski
(norweg270)
Wiking
mam takie same pytanie jak kolega z gory a mianowicie o feriepenger.Umowa skonczyla mi sie w grudniu i powiedziano mi w pracy ze jak chce otrzymac 100% to musze czekac do lutego a w styczniu skasuja mnie 36%. kazdy tu pisze inaczej i nie wiadomo komu wierzyc tak wiec pytanko czy aby jestes pewien tego co napisales czy tylko tak slyszales.gdzie moge zaczerpnac fachowej porady?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no więc jeżeli pracodawca wypłaci ci feriepenge wcześniej jak w ustawowym terminie czyli czerwcu to potrąci podatek . podatek nalicza z przysługującej ci tabellnumer skattekort .
jeżeli nie chcesz płacić podatku to poprostu powiedz szefowi żeby wypłacił w czerwcu .
nie wiem co ta za różnica w styczniu a w lutym
a gdzie słyszałem ? ..............ze swojego i znajomych doświadczenia .
tyle że każdy jest nastawiony na szybką kasę i bierze feriepenge opodatkowane po zwolnieniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Bartosz Zielinski
(norweg270)
Wiking
prosilem o odpowiedzi ludzi ktorzy maja o tym pojecie a z calym szacunkiem ty nie masz zielonego pojecia powiedzieli mi ze wyplata ktora otrzymam 10 stycznia zalicza sie jeszcze do zeszlego roku i dlatego mi nalicza podatek a jak wezme feriepenger w lutym to dostane calosc.W kazdym badz razie w lutym napewno dostane calosc ale jestem teraz bezrobotny i zalezy mi na pieniazkach ale jak maja mnie skasowac 36% to wole poczekac do lutego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Bartosz Zielinski
(norweg270)
Wiking
Ps.pislaem w pierwszym poscie ze umowa mi sie skonczyla w grudniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
niech ci kasa lekką będzie ...
jesteś tak dobrze poinformowany że to ciebie trzeba pytać w marcu to napewno będą płacić 120% plus odsetki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Bartosz Zielinski
(norweg270)
Wiking
ooo i zlosliwiec sie znalazltyle wiem ze w lutym napewno dostane calosc madralo bo mi umowa wygasla w grudniu.Zadalem pytanie i oczekuje odpowiedzi od kogos kto ma o tym pojecie a nie od kogos kto slyszal od znajomych.Ja slyszalem duzo od znajomych ale bylo by milo jakby jakis fachowiec sie wypowiedzial w tym temacie.Jade do Polski na kosztowna operacje kolana tak wiec kazdy grosz sie dla mnie liczy w tym momencie tym bardziej ze bede bezrobotny po operacji.Jak jestes taki cwaniaczek to slucham odpowiedzi na to "proste pytanie".A jak nie wiesz to sie nie udzielaj.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
jak chcesz fachowej odpowiedzi od super fachowców to napisz do poilsh connection i zapłać co się należy cwaniaczku . a jak jesteś skąpy to się nie wymądrzaj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ale jak zapłaci to nie dostanie 100% feriepengen, to chyba nie będzie głupi, co?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
norweg270 napisał:
....Jade do Polski na kosztowna operacje kolana tak wiec kazdy grosz sie dla mnie liczy w tym momencie tym bardziej ze bede bezrobotny po operacji.Jak jestes taki cwaniaczek to slucham odpowiedzi na to "proste pytanie".A jak nie wiesz to sie nie udzielaj.
Nie znam oczywiscie Twojej sytuacji w Norwegi, ale skoro pracowales legalnie W Norwegi to dlaczego nie pojdziesz tutaj do lekarza i na zwolnienie lekarskie. Tutaj tez robia operacje kolan i to calkiem sprawnie. Sa one oczywiscie bezplatne dla czlonkow folketrygden. Masz prawo byc na zwolnieniu 12 miesiecy a potem w zaleznosci od stanu twojego zdrowia dostaniesz rente (jezeli oczywiscie spelniasz warunki) lub bedziesz mogl podjac prace. Ale przez rok masz chorobowe i nie musialbys miec kosztownej operacji. Ale oczywiscie zaznaczam jeszcze raz, nie znam twojej sytuacji w Norwegi. Podsuwam ci tylko rozwiazanie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok